De leukste beroepen in de ICT

De leukste beroepen in de ICT

Werken in de ICT hoeft niet stoffig en saai te zijn als je kiest voor de uitvoerende en adviserende functies zoals hieronder beschreven. Als je ooit eens je geluk wilt beproeven in deze sector, dan heeft Personal Programmer nog wellicht wel plek voor je.

Netwerk- en systeembeheerders

Netwerk- en systeembeheerders hebben elke dag te maken met praktische werkzaamheden, waaronder het installeren van apparatuur en programma’s. Daarnaast wordt hun hulp ingeschakeld bij het oplossen van storingen en het vernieuwen van computersystemen. Zij leggen de gebruikers uit hoe zij met het systeem moeten werken en houden de servers en netwerken nauwlettend in de gaten of alles naar wens en verwachting loopt en draait. Je hebt voor een baan als netwerk- of systeembeheerder een MBO opleiding Systeem- en netwerkbeheerder afgerond. Je kunt hierin doorleren naar een HBO niveau. Heb je eenmaal een HBO diploma op zak, dan is er nog een mogelijkheid om door te sturen naar de HBO Bachelor Informatica.

Hardware engineers

Hardware engineers houden zich vooral bezig met het ontwerpen van computeronderdelen, waaronder modems, processors, moederborden, chips voor grote bedrijven. Het werk bestaat uit veel onderzoek, waarbij veel wordt getest. Naast het ontwerpen, houdt de Hardware Engineer zich ook bezig met het ontwikkelen, controleren en monteren, selecteren en specificeren van materialen. Hij weet alles af van computerhardware en kan met deze kennis snel en eenvoudig problemen opsporen en oplossen. De Hardware Engineer heeft een MBO opleiding gedaan in de Elektrotechniek of een HBO opleiding Technische Informatica, Besturingstechniek of Industriële Automatisering, of een hogere wetenschappelijke opleiding Technische Informatica aan de Technische Universiteit.

64htsuarqx

Webdesigners en game designers

In de categorie webdesign en game design draait het vooral om het ontwerpen: het design. Er wordt echter veel expertise op het gebied van ICT van de designer verwacht. Een webdesigner moet niet alleen kunnen ontwerpen, hij moet ook kunnen programmeren. Naast een creatieve instelling is technisch inzicht dus net zo belangrijk. Je kunt je als programmeur in bepaalde besturingssystemen verder specialiseren. Zo is bijvoorbeeld een Java programmeur expert op het gebied van Java programmeertaal. Als web- of game designer werk je altijd samen in een team. Met het team werk je aan een ontwerp voor een website of game waar veel brainstormen, ontwerpen en testen bij komt kijken. In principe kun je als webdesigner zonder specifieke opleiding aan het werk Er zijn veel cursussen beschikbaar op het gebied van webdesign. Als je een voorsprong op het aanbod webdesigners wilt hebben, kies je voor een studie in de richting van een Grafisch Lyceum (MBO) of een HBO opleiding in de Grafische Vormgeving. Wil je aan het werk als webdeveloper, waarbij naast creatief ook technisch inzicht een vereiste is, volg dan een MBO opleiding Webdeveloper (niveau 4) of een HBO opleiding in ICT of Informatiekunde.